Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ευρωεκλογικά

Καθώς αδιάφοροι οδεύουμε προς τις εκλογές, οι νουνεχείς πολίτες φέρνουν στην σκέψη την φυσιογνωμία του Μακεδόνα πολιτικού εθνάρχη Κ. Καραμανλή χάρις στον οποίο η Ελλάδα αποτελεί εδώ και δεκαετίες μέρος της ενωμένης Ευρώπης.

Πολιτικός με όραμα και προβλεπτικότητα ο Κων. Καραμανλής έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην καθοριστικότερη εθνική επιλογή. Την ένταξη μας στην Ευρώπη.
Όταν οι άλλοι έβλεπαν τα καλάθια ως μέσο συσκευασίας ή το πολύ μεταφοράς, ο Καραμανλής συνέτασσε τον κανονισμό για την διεξαγωγή του πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης.

Όταν με την οξύτατη διορατικότητα που τον διέκρινε υπέγραφε το 1961, την συμφωνία για την προσχώρηση της χώρας στην τότε ΕΟΚ, προβλέποντας με ακρίβεια τα οικονομικά και κυρίως πολιτικά οφέλη της Ελλάδος, οι άλλοι ρωτούσαν «τι σόι πράγμα είναι αυτό».
Κι όταν αργότερα την δεκαετία του ΄70, ο λαϊκισμός σάρωνε όπως και τώρα την Ελλάδα, ο Καραμανλής δεν υπέκυψε στον εκβιασμό της δημαγωγίας, παραμέρισε το «λαϊκό κριτήριο», που πολλές φορές αποδεικνύεται λανθασμένο και αδιαφορώντας για τις δημοσκοπικές τάσεις, μας έβαλε με το στανιό στο «συνδικάτο» της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ. Αν δίσταζε, θα παρακαλούσαμε σήμερα τα Σκόπια να συναινέσουν για την είσοδο μας στην ενωμένη Ευρώπη.

Το δημαγωγικό σύνθημα δεν πτόησε τον Καραμανλή. Προέβλεπε ότι το μέλλον της Ελλάδος βρισκόταν στις ευρωπαϊκές λεωφόρους και όχι στα καλντερίμια του «αλβανικού μοντέλου ανάπτυξης» που οραματιζόταν ο Παπανδρέου. Όταν αυτός αλώνιζε την Ευρώπη για να εξασφαλίσει την ένταξη, οι μισοί από τους άλλους αδελφοποιούντο με το σοσιαλιστικό κόμμα «Μπααθ» του Σαντάμ Χουσεΐν και οι άλλοι μισοί πορευόταν στον δρόμο του Τσαουσέσκου.

Σήμερα, κατόπιν εορτής, αναγνώρισαν όσα ηρνούντο τις κρίσιμες ώρες της καθοριστικής επιλογής και ζητούν να ψηφισθούν από τον λαό τον οποίο επανειλημμένως ενέπαιξαν.
Εμείς χαιρόμαστε αφού επιλέξαμε να γίνουμε καλαθοσφαιριστές και όχι γυφτοπανερτζήδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis