Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Πασοκισμός

Το χειρότερο κληροδότημα του Πασόκ στον ελληνικό λαό δεν είναι η χρεωκοπημένη οικονομία, όσο κι αν αυτή αποτελεί την πηγή πολλών άλλων κακών. Ούτε τα σκάνδαλα, ο αριθμός και η έκταση των οποίων θα παραμείνουν εσαεί στο σκοτάδι λόγω της αμαρτωλής παραγραφής τους. Αυτά άλλωστε είναι το αιτιατό όχι η αιτία. Αιτία είναι ο εκμαυλισμός της ελληνικής κοινωνίας, η εξαχρείωση των πολιτών που αποτελούν την θανάσιμη κληρονομιά που άφησε το Πασόκ μετά από είκοσι σχεδόν χρόνια στην εξουσία.

Αφ΄ ότου ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου, ο Θεός να συγχωρέσει τα ανομήματα του, «τιμολόγησε» την παρανομία, ο Έλληνας έγινε αμοραλιστής. Αμοραλιστής όχι ανήθικος. Ο ανήθικος έχει κανόνες ηθικής τους οποίους δεν τηρεί. Ο αμοραλιστής δεν έχει ηθική. Με τις πράξεις, ή τις παραλείψεις της, η πασοκική εξουσία, υπέσκαψε τις παραδοσιακές αρχές της ελληνικής κοινωνίας και τις αντικατέστησε με το τρίπτυχο πλουτισμός, ερωτισμός, ευδαιμονισμός.

Αν πιστεύετε στις δημοσκοπικές διαπιστώσεις, το γεγονός ότι τα υπαρκτά και ανύπαρκτα σκάνδαλα ελάχιστα συγκινούν τον Έλληνα, επιβεβαιώνει την ηθική παρακμή του. Είναι όχι μόνο απογοητευτικό, αλλά και κοινωνικά επικίνδυνο ότι μόνο το 15% των πολιτών θεωρούν πρώτη προτεραιότητα την πάταξη των σκανδάλων. Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε. Λίγο ή πολύ όλοι είμαστε μπλεγμένοι σε κάποιο σκανδαλάκι. Και αν δεν είμαστε είναι διότι δεν μας δόθηκε η «ευκαιρία» να μπλέξουμε.

Ο Αν. Παπανδρέου πέθανε, αλλά ο παπανδρεϊσμός ζει και δημοκρατεύει. Όταν κοτζάμ πρωθυπουργός νομιμοποιεί ένα «δωράκι» 50 εκατομμυρίων δραχμών, σε τιμές της δεκαετίας του ΄80, όταν κοτζάμ προοδευτική σοσιαλιστική κυβέρνηση μετατρέπει το αδίκημα της κλεψιάς του δημόσιου χρήματος από κακούργημα σε πλημμέλημα, όταν η ίδια κυβέρνηση δεν δέχεται να διερευνήσει η βουλή το φοβερό σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και ο πρόεδρος της περιορίζεται να πει για τα θύματα του «ας πρόσεχαν», η ανεντιμότητα του πολίτη έρχεται ως φυσιολογική συνέπεια.

Σ΄ ένα στρατόπεδο γυμνιστών είναι εύλογο ο ντυμένος να αισθάνεται άβολα. Μέμφονται οι εκμαυλιστές τον Καραμανλή ότι δεν επανίδρυσε το κράτος όπως υποσχέθηκε. Οι εμπρηστές του σπιτιού κατηγορούν τον νοικοκύρη του, διότι λόγω οικονομικής δυσπραγίας αδυνατεί να το ξανακτίσει. Ζητούν ειλικρίνεια οι Φαρισαίοι που καλλιέργησαν το double thinking στην Ελλάδα. Την ικανότητα δηλαδή να πιστεύεις φανατικά σ΄ αυτό που γνωρίζεις ότι είναι ψέμα... Ο πασοκισμός στο μεγαλείο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis