Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

30 χρόνια μετά...

Όσοι γιορτάζουν σήμερα τα τριακοστά γενέθλια τους ήταν στην κοιλιά της μάνας τους στις 28 Μαΐου 1979, όταν υπογραφόταν σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στο Ζάππειο Μέγαρο η συμφωνία εντάξεως της Ελλάδος στην ΕΟΚ. Ακόμη και οι σημερινοί 35άρηδες «φοιτούσαν» στο νηπιαγωγείο, ενώ οι 40άρηδες που σήμερα έχουν παντρευθεί και έγιναν μπαμπάδες μόλις είχαν αποφοιτήσει από το δημοτικό σχολείο.

Ένα μεγάλο δηλαδή τμήμα του λαού μας αγνοεί πλήρως τα όσα προηγήθηκαν της εντάξεως μας στην τότε ΕΟΚ και νυν Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι αυτοί θεωρούν αυτονόητα έργα την Εγνατία Οδό, την γέφυρα Ρίο-Αντίρριο, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα σχολικά κτίρια, τις σύγχρονες τηλεπικοινωνίες, τις ανακαινίσεις στις υποδομές και πολλά άλλα. Και να θέλουν δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της συμβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη της Ελλάδος τα τελευταία 30 χρόνια. Όσα δεν έγιναν στα πρώτα 150 χρόνια του ελεύθερου βίου του νεώτερου ελληνικού κράτους, πραγματοποιήθηκαν την τελευταία 30ετία.

Στην ιστορική εκείνη τελετή ήταν παρούσα δια των εκπροσώπων της ολόκληρη η τότε Ευρώπη των εννέα, με κορυφαίο τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ΄ Εσταίν. Παρόντες και όλοι οι θεσμικοί φορείς της Ελλάδος. Μοναδικοί απόντες ο αρχιδημαγωγός μακαρίτης πρόεδρος του Πασόκ, ο Θεός να συγχωρέσει τα αμαρτήματα του και οι βουλευτές του Πασόκ.

Ο μέγιστος των δημεγερτών της νεώτερης Ελλάδος, την προτεραία της πανηγυρικής γιορτής δήλωσε τα εξής «προφητικά»: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της, επιχειρεί να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στο γεγονός της εντάξεως και να δημιουργήσει μια τεχνητή ατμόσφαιρα ευφορίας, για να διασκεδάσει τις έντονες ανησυχίες του λαού για τις συνέπειες που θα έχει η πολιτική αυτή επιλογή της Δεξιάς πάνω στις τύχες του. Πρόκειται για μια απόφαση που πάρθηκε από την Κυβέρνηση, σαν υλοποίηση της πολιτικής του «Ανήκομεν εις την Δύσιν», χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού, του μόνου αρμόδιου να αποφασίζει πάνω σε τέτοιες κρίσιμες εθνικές επιλογές. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να λάβει μέρος στους πανηγυρισμούς αυτούς».

Αυτά έγιναν πριν 30 χρόνια. Σήμερα 30 χρόνια μετά, όλοι εκείνοι οι κύριοι και κυρίες που κυκλοφορούσαν τότε με εμφάνιση... Τσε Γκεβάρα και ούρλιαζαν στους δρόμους «όχι στα μονοπώλεια των αποικιοκρατών» και άλλες βλακείες ντύθηκαν με σινιέ ευρωπαϊκά μοντελάκια διακοσμημένα με πανάκριβα αξεσουάρ.

Θα τρίζουν τα κόκκαλα των αφελών που πίστεψαν τους γιαλαντζί επαναστάτες. Όλα εκείνα τα φαιδρά ξεχάσθηκαν. Τώρα «σύντροφοι» και συντρόφισες δεν φεύγουν από την Ευρώπη ούτε με κλωτσιές. Τριάντα χρόνια μετά τα παραμύθια ξεχάσθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis