Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Παραβατικότητα

Η χειρότερη διάσταση της ελληνικής πραγματικότητας είναι η παραβατικότητα. Η άμεση ή έμμεση καταπάτηση της νομιμότητας στα σημαντικά ή ασήμαντα θέματα αποτελεί την βασική αιτία του κακού που ταλανίζει τον τόπο. Μικροί ή μεγάλοι, όχι στα χρόνια, αλλά στην οικονομική επιφάνεια ή στην αναγνωρισιμότητα γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την νομιμότητα και κάνουν του κεφαλιού τους.

Δεν είναι μόνο αυτοί. Χειρότεροι είναι οι διάφοροι «φορείς». Συνδικαλιστές, κοινοβουλευτικοί, πολιτικοί, γραμματείς και φαρισαίοι έχουν τους δικούς τους κανόνες απρεπούς συμπεριφοράς επικαλούμενοι το δικαίωμα της ασυδοσίας. Το έγραψα και άλλοτε. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, απήργησαν οι ταχυδρομικοί του Καναδά. Κάποια στιγμή η διοίκηση των ταχυδρομείων προσέφυγε στην Δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία καταχρηστική.

Το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα και διέταξε τους απεργούς να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Όμως ο πρόεδρος της ομοσπονδίας είχε διαφορετική άποψη. Δήλωσε ότι η απεργία θα συνεχισθεί παρά την δικαστική απόφαση. Την επόμενη εμφανίσθηκαν στο σπίτι του προέδρου άνδρες της έφιππης αστυνομίας. Ξέρετε, τους τύπους με τα προσκοπικά καβουράκια και τα βαρβάτα άλογα. Άρπαξαν τον κύριο πρόεδρο και τον έστειλαν για δίμηνη παραθέριση σε μονόκλινο «δωμάτιο» με την κατηγορία της «περιφρόνησης δικαστικής αποφάσεως».

Αναλογίζεσθε πόσα DVD θα κυκλοφορήσει το Πασόκ αν ένα πρωινό συλληφθεί για παράβαση του Νόμου, κάποιος χαραμοφάης πράσινος εργατοπατέρας και πόσες βρισιές θα εκτοξευθούν από τις «άλλες δημοκρατικές δυνάμεις»; Εδώ η «συναγωνίστρια» Παπαρήγα παροτρύνει τους κουκουέδες που αιματοκύλισαν τρεις φορές τον τόπο, να δείχνουν ανυπακοή και απειθαρχία για να επιτύχουν την ανατροπή. Ο Αλαβάνος απειλεί να κατεβάσει στους δρόμους τα τάγματα εφόδου για να ακυρώσει, λέει, νόμο ψηφισμένο από το κοινοβούλιο. Ομάδες αλητών τραμπούκων, ροπαλοφόρων τρομοκρατούν πανεπιστημιακούς χώρους. Συνδικαλιστές ειρωνεύονται και περιφρονούν την Δικαιοσύνη και η Πολιτεία κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Πώς να πάει μια κοινωνία μπροστά όταν όλοι ή σχεδόν όλοι παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας της;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis