Το 1967 σχεδόν ουδείς πίστευε πως ήταν δυνατό να επιβληθεί στην Ελλάδα δικτατορία. Κι όμως επιβλήθηκε και μάλιστα αναίμακτα. Είχαν προηγηθεί όσα περίπου συμβαίνουν και σήμερα. Η ΕΔΑ, το προσωπείο του παράνομου τότε ΚΚΕ, σιγοντάριζε τους ακραίους της Ένωσης Κέντρου, υποστηρίζοντας ανοικτά τις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου.
Οι «λαμπράκηδες» και οι «ευγενείς» νέοι, πρόδρομοι των σημερινών «ταγμάτων εφόδου» της αριστεράς, ορθόδοξης και αιρετικής, επιδίδοντο καθημερινά σε ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής. Ο υιός Παπανδρέου απειλούσε, «αν δεν μας ορκίσει ο βασιλεύς, θα ορκισθούμε στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στον Λαό». Οι πραξικοπηματίες τον έπιασαν με τις πιτζάμες στο πατάρι του σπιτιού του.
Ακόμη κι όταν λίγες μέρες πριν από το πραξικόπημα ο μακαρίτης Σπύρος Μαρκεζίνης σε μια σειρά διαλέξεων του έκανε λόγο για τον «άγνωστο μαύρο συνταγματάρχη», ουδείς τον πίστεψε. Κάποιες συνετές φωνές που συνιστούσαν αυτοσυγκράτηση βροντούσαν στων κουφών την πόρτα. Έως ότου εκείνη την μαύρη Παρασκευή εσήμανε η ώρα μηδέν.
Το 2008 δεν είναι βεβαίως 1967. Πολλά μεσολάβησαν από τότε. Οι συνθήκες μεταβλήθηκαν άρδην. Η απειλή μιας νέας δικτατορίας είναι θεωρητικά ανύπαρκτη. Όμως δεν είναι απαραίτητη μια δικτατορία για να οπισθοδρομήσει η Ελλάδα. Αρκούν και 2-3 νεκροί για να μπει η ελληνική κοινωνία στην δίνη μιας επικίνδυνης αναταραχής.
Το κλίμα ανυπακοής, απειθαρχίας και ανατροπής που καλλιεργούν με ασυγχώρητη επιπολαιότητα οι διάδοχοι της ΕΔΑ, θάλπει υφέρπουσα ένταση, η οποία νομοτελειακά κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί. Η δράση προκαλεί αντίδραση. Η θρασύτητα, η ιταμότητα, η προκλητικότητα του ΚΚΕ και των πρωτοξάδελφων του είναι πολύ πιθανό ότι θα εκθρέψουν τάσεις αντίπαλες. Ποιος αποκλείει ότι στο «θερμό» χειμώνα με τον οποίο απειλούν την κυβέρνηση οι επίγονοι του Ζαχαριάδη, δεν θα υπάρξουν «καυτά» γεγονότα; Αυτό επιδιώκουν οι υποκινητές των κινητοποιήσεων για να εκθέσουν την κυβέρνηση.
Ο φανατισμός που διακρίνει τις δηλώσεις παραγόντων της αντιπολίτευσης, η συντεταγμένη παρουσία ροπαλοφόρων στις «ειρηνικές» διαδηλώσεις, η μανία με την οποία επιτίθενται στα αστυνομικά όργανα, οι εμπρηστικές καταγγελίες δεν προοιωνίζουν θετικές εξελίξεις.
Αυτοί που εκθειάζουν την ακυβερνησία εν ονόματι της Δημοκρατίας, υπονομεύουν ενσυνείδητα την Δημοκρατία. Έχουν τους λόγους τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου