Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Δυο μύθοι

Τον Απρίλιο του 1945 λίγες μέρες πριν ξεψυχήσει το τέρας του ναζισμού, η χιτλερική προπαγάνδα κορόιδευε τους Γερμανούς με δυο μύθους.

Ο ένας είχε τον τίτλο Βενκ, από το όνομα του στρατηγού Βάλτερ Βενκ, ο οποίος ηγείτο της δήθεν στρατιάς που θα απελευθέρωνε το πολιορκημένο από τους Ρώσους Βερολίνο. Η «στρατιά Βενκ» συγκροτήθηκε στις 12 Απριλίου από τα υπολείμματα διαλυμένων μονάδων του ανατολικού μετώπου, με απόφαση του Χίτλερ, με αποστολή να «συντρίψει» την ρωσική λαίλαπα που σάρωνε τα γερμανικά εδάφη. Έργο παντελώς αδύναμο απέναντι σ΄ έναν αντίπαλο που υπερείχε σε όλα σε αναλογία από 5 έως 10 προς 1.

Ο δεύτερος μύθος με τον οποίο η προπαγάνδα επιδίωκε να στηρίξει το ηθικό των Γερμανών, οι οποίοι έβλεπαν την διάλυση της πατρίδας τους, έλεγε ότι οι στρατιές των συμμάχων που προήλαυναν από ανατολή και δύση είναι έτοιμες να συγκρουσθούν μεταξύ τους, καθώς οι δυτικοί έχουν συνειδητοποιήσει την απειλή του μπολσεβικισμού. Οι δυο μύθοι είχαν γίνει τα όπλα της προπαγάνδας τις τελευταίες μέρες που το θηρίο ξεψυχούσε.

Όσοι ραδιοσταθμοί εξέπεμπαν ακόμη επαναλάμβαναν καθημερινά ότι η «νίκη έρχεται», ενώ τα πάντα κατέρρεαν, και ότι «ο φύρερ ηγείται του αγώνα στην πρώτη γραμμή» ενώ αυτός βρισκόταν κρυμένος στο άντρο του 15 μέτρα κάτω από τους κήπους της καγκελαρίας του. Ακόμη κι όταν τα πάντα είχαν χαθεί, οι φανατικοί πίστευαν ότι όλα ήταν ένα κακό όνειρο, που σύντομα θα διαλυόταν. Φυσικά οι μύθοι δεν απέτρεψαν το μοιραίο τέλος που ήρθε στις 30 Απριλίου με την αυτοκτονία του Χίτλερ.

Με δυο μύθους πασχίζει να στηρίξει το ηθικό των οπαδών του και ο Γ. Παπανδρέου, μιμούμενος την τακτική της γκεμπελικής προπαγάνδας: «Λέγε, λέγε, λέγε, στο τέλος κάτι μένει».

Ο ένας έχει ως θέμα του τα «σκάνδαλα». Ο δεύτερος ενθαρρύνει τους φανατικούς οπαδούς του Πασόκ με την «προοπτική» των πρόωρων εκλογών. Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του.

Τα ίδια έλεγε και πέρυσι πριν τις εκλογές. Και τότε το Πασόκ είχε βυθισθεί στην χαβουζολογία, με δομημένα και αδόμητα ομόλογα, με τους κουμπάρους και τους μπατζανάκηδες με την τυμβωρυχία των θυμάτων της πύρινης λαίλαπας. Την ίδια καραμέλα πιπίλιζαν και οι δημογέροντες του Πασόκ ζητώντας επίμονα πρόωρες εκλογές. Κι όταν η κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα τους έβαλαν τα κλάματα γκρινιάζοντας ότι ο λαός δεν είχε ακόμη τελειώσει τα μπάνια του.

Ωστόσο το πάθημα δεν τους έγινε μάθημα. Η μυθολογία αποτελεί τον μπούσουλα τους. Όμως οι μύθοι όσο ωραίοι κι αν είναι δεν ανατρέπουν την πραγματικότητα. Οι μύθοι που καλλιέργησε η γκεμπελική προπαγάνδα στα τελευταία της δεν έσωσαν τον ναζισμό.Οι μύθοι που χρησιμοποιεί ο Παπανδρέου δεν πρόκειται να σώσουν το Πασόκ. Η μοίρα του είναι προδιαγραμμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis