Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

1 1 4


Οι της γενιάς του 114 είναι σήμερα πάνω-κάτω γύρω στα 65. Οι περισσότεροι, ανάλογα με την κράση τους, έχουν γκρίζα ή άσπρα μαλλιά. Λίγοι ή λίγες κρατούν ακόμη ενάντια στο χρόνο, το κορακίσιο χρώμα στην κεφάλα τους.

Οι εξυπνότεροι ή τυχερότεροι ανέβηκαν σε ανώτερα κοινωνικά επίπεδα και κάποιοι εκμεταλλευόμενοι τις συγκυρίες αναρριχήθηκαν σε υψηλά αξιώματα της διοίκησης.
Όλοι τους θυμούνται με βαθειά νοσταλγία την ωραία εκείνη εποχή της νιότης, που γεμάτοι όνειρα και ιδέες έτρεχαν στους δρόμους, αυθόρμητα, ή εν αγνοία τους, υποκινούμενοι φωνάζοντας και απαιτώντας την προστασία του Συντάγματος. Ω, Θεέ μου πόσο γρήγορα κύλησαν τα χρόνια.

Στο διάβα τους πολλά άλλαξαν. Το αρθρο 114 που χαρακτήρισε μια εποχή, άλλαξε νούμερο. Πήρε τον αριθμό 120 στο ισχύον Σύνταγμα και λέει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η τήρηση του παρόντος Συντάγματος επαφίεται (όπως και τότε) στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία».

Η τήρηση του Συντάγματος, σημαίνει ουσιαστικά και τυπικά, σεβασμό της νομιμότητας την οποία οι Έλληνες δικαιούνται και υποχρεούνται να υπερασπίζουν με κάθε μέσο. Δικαιούνται και υποχρεούνται να υπερασπίζουν κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή, σε κάθε περίπτωση, κι όχι μια φορά στα 30 ή 40 χρόνια αν τύχει και κάποιος παλαβός συνταγματάρχης, ή στρατηγός, αποφασίσει να «σώσει» το Έθνος και το λαό του.

Τηρούμε το Σύνταγμα σήμερα; Τρίχες. Αν το τηρούσαμε, όπως έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση, έπρεπε να αντιστεκόμαστε με κάθε μέσον εναντίον των «φοιτητοσυμμοριτών» και όχι μόνο, που καθημερινά το καταλύουν με την βία στα πανεπιστήμια, στις καταλήψεις, στους δρόμους, στις πλατείες και όπου αλλού βρίσκουν ευκαιρία.

Αν τηρούσαμε το Σύνταγμα, που υποκριτικά οι δημαγωγοί εκθειάζουν, ο εσμός των αληταράδων που λοιδορούν, καταπατούν, περιφρονούν θεσμούς, αρχές και αξιώματα δεν θα τολμούσαν να βγαίνουν στην γύρα τραυματίζοντας βάναυσα την Δημοκρατία.
Αν τηρούσαμε το Σύνταγμα η πολύπαθη δημοκρατία μας δεν θα βιαζόταν παρά φύση και κατά φύση από τους ποικιλώνυμους λεηλάτες της κοινωνίας μας. Αν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis