Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

ΑΦΕΛΕΙΑ

Διαβάζω, ξαναδιαβάζω, αυτές τις μέρες ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1983. Τότε που η «επανάσταση» της αλλαγής ήταν στα χάι της. Συγγραφέας του είναι ο Δήμος Μ. Μπότσαρης. Για τους σημερινούς 30άρηδες, ακόμη και για τους 40άρηδες, το όνομα δεν λέει τίποτε.
Οι ωριμότεροι όμως θυμούνται ότι ο Δήμος Μπότσαρης ήταν η αιχμή του δόρατος για το ΠΑΣΟΚ, την περίοδο του 1975-76, όταν το «κίνημα» καταπολεμούσε με λύσσα την δημιουργία του αεροδρομίου των Σπάτων, την κατασκευή του οποίου είχε αποφασίσει η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή βλέποντας 20 χρόνια πιο μπροστά από τον μύωπα Ανδρέα Παπανδρέου. Ως δήμαρχος Σπάτων ο Δήμος Μπότσαρης είχε κάνει με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ, τον βίο της κυβέρνησης αβίωτο.
Επί δυο σχεδόν χρόνια, οι Σπαταναίοι με επικεφαλής τον δήμαρχο τους βρισκόταν υποκινούμενοι καταλλήλως, σε διαρκή πόλεμο με τα ΜΑΤ. Ένα τέταρτο αιώνα αργότερα ο Λαλιώτης κοκορευόταν ως ΥΠΕΧΩΔΕ για το αεροδρόμιο που ονομάσθηκε από μικροψυχία Ελ. Βενιζέλος και όχι Κων. Καραμανλής, αλλά αυτό αποτελεί μέρος άλλου κεφαλαίου.
Το 1977 ο Δήμος Μπότσαρης εκλέχθηκε πανηγυρικά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε ανταμοιβή των υπηρεσιών του προς το «κίνημα». Έμεινε στις τάξεις της «αλλαγής» μέχρι τις παραμονές των εκλογών του 1981, στις οποίες ως γνωστόν πραγματοποιήθηκε το ραντεβού του Ανδρέα με την Ιστορία, συνέπεια του οποίου η τελευταία έμεινε… έγκυος.
Τέσσερα χρόνια ο Μπότσαρης, γόνος κατά δήλωση του της οικογένειας των Μποτσαραίων της επανάστασης του 1821, μελέτησε από μέσα τις εσωκομματικές «δημοκρατικές» διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, μέχρι που εκδιώχθηκε ως μέλος αντιανδρεικής φατρίας.
Στο βιβλίο του που ξαναδιαβάζω με τον τίτλο «Αποκαλύπτω τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ» περιγράφει τις μαφιόζικες μεθόδους με τις οποίες η ηγετική ομάδα του κόμματος, ήλεγχε το σύνολο των στελεχών του, ουραίων, μεσαίων και κορυφαίων. Για τον καθένα ο αρχηγός κρατούσε φάκελο, στον οποίο ήταν καταχωρημένες οι αδυναμίες και τα παραπτώματα του. Όταν ήθελαν να κάψουν έναν «σύντροφο» διοχέτευαν προς επιλεγμένα ΜΜΕ «λεπτομέρειες» της ζωής του. Αν ήθελαν να τον εκβιάσουν τον προειδοποιούσαν ότι ο φάκελος του θα δημοσιοποιηθεί. Ένα είδος ιεράς εξέτασης κρατούσε τα στόματα κλειστά.
Ως έναν εκ των «ιεροεξεταστών» κατονομάζει τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος σε μια περίπτωση τον κάλεσε για ανάκριση. Αν η ΝΔ ήταν ΠΑΣΟΚ και λειτουργούσε κομματική υπηρεσία «Εσωτερικών Υποθέσεων» θα προλάβαινε το παραστράτημα του Ζαχόπουλου πριν διαπραχθεί.
Δεν είναι όμως ΠΑΣΟΚ. Στον τομέα την ίντριγκας και της συνωμοσίας η ΝΔ είναι συγκριτικά με το ΠΑΣΟΚ πρωτάκι νηπιαγωγείου. Μέχρι να αποκτήσει σχετική εμπειρία θα πληρώνει τις αφέλειες της, αφήνοντας στο ΠΑΣΟΚ την δυνατότητα να παριστάνει την άμωμη παρθένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis