Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Μια μικρή ιστορία ανάπτυξης.


Ας μιλήσουμε για ανάπτυξη. Όχι ως οικονομική έννοια ή ως καθημερινό κλίσέ/ανέκδοτο, αλλά ως μια διαδικασία αυστηρώς καθορισμένων βημάτων και διαδικασιών, με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και προστιθέμενη αξία.

Ενεργοί πολίτες σημαίνει ενεργή πόλη! Οι δημοτικές διοικήσεις έχουν χρέος -αλλά και ανάγκη- να ενισχύουν με κάθε μέσο, πρωτοβουλίες και ομάδες που σπρώχνουν την πόλη προς τα εμπρός.
Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (www.ikkik.gr) είναι μια τέτοια περίπτωση.

Ο Καπνός για την Καβάλα είναι κάτι σημαντικά περισσότερο από ένα φυτό. Είναι ένα από τα θεμέλια τη ίδιας της πόλης. Είναι η σπίθα κοινωνικών κινημάτων που οδήγησαν σε πρωτοφανής κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές είναι η συγκολλητική ουσία κοινοτήτων και θρησκειών που αναπτυσσόταν ενωμένες κι αγαπημένες στην πόλη πριν ακόμα κι από την απελευθέρωσή της, είναι η οικονομική δραστηριότητα που έχτισε τη Καβάλα! .

Ο Καπνός είναι η ιστορική, πολιτιστική αλλά και κτιριακή κληρονομιά αυτής της πόλης.
Σε συνεργασία με το IKKIK, με το επιμελητήριο Καβάλας, αλλά και με τα όμορα επιμελητήρια, ξεκινά μια προσπάθεια ανάδειξης αυτού του τουριστικού και οικονομικού μας πόρου.

Βήμα 1ο. Η αδελφοποίηση με το Durham της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, πόλη έδρα της American Tobacco, αλλά και του Duke University, ενός από τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ! Το Durham αδελφοποιείται για πρώτη φορά με πόλη από την γηραιά ήπειρο, και επιλέγει την Καβάλα λόγω τον ιστορικών δεσμών της μέσω του καπνού. Ένας εκ των στόχων της αδελφοποίησης, η δημιουργία και ανάπτυξη ενός υπερατλαντικού δικτύου πόλεων που έχουν ιστορία με την καπνοκαλλιέργεια, καπνεργασία και εμπορία του καπνού όπως επίσης και η ανάπτυξη των μορφωτικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών, και η σύνδεση των δύο αντίστοιχων μουσείων καπνού.


Βήμα 2ο, Μουσείο Καπνού. Μετά από δύο έτη συνεργασίας όλων όσων πίστεψαν στη προσπάθεια, και με την ευγενική χορηγία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιριών Εμπορίας Καπνού, η Καβάλα θα έχει το φθινόπωρο στα χέρια της μια ολοκληρωμένη Μουσειολογική μελέτη για την στέγαση του Μουσείου Καπνού στη Καπναποθήκη της Πλατείας Καπνεργάτη. Η μελέτη αυτή, με την συμβολή του δήμου, θα πλαισιωθεί από όλες τις απαραίτητες συνοδευτικές μελέτες εφαρμογής, και θα προταθεί προς χρηματοδότηση στην Περιφέρεια. Το Μουσείο Καπνού θα έρθει στο φυσικό του σπίτι και θα προσκαλεί εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Βήμα 3ο, Δρόμοι του Καπνού. Το ΙΚΚΙΚ σε αγαστή συνεργασία με τον δήμο Καβάλας και με το Επιμελητήρια Ξάνθης (το οποίο ήδη έχει πετύχει την χρηματοδότησή του από περιφερειακά κονδύλια),  και με πνεύμα συνεργασίας και περιφερειακής συνοχής προετοιμάζουν το έδαφος για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο δημιουργίας μιας τουριστικής, ιστορικής διαδρομής  «Δρόμων του Καπνού» σε ολόκληρη την περιφέρεια, με όραμα την επέκτασή της στην Ευρώπη και -με την συμβολή του υπερατλαντικού δικτύου με το Durham- σε ολόκληρη την υφήλιο. Όλοι οι Δρόμοι του Καπνού, οδηγούν εδώ.

Η ανάπτυξη δεν είναι θεωρία. Είναι μικρά και μεγάλα βήματα προς έναν συγκεκριμένο στόχο.
Ο καπνός, στην σύγχρονη εκδοχή του, μπορεί να γίνει και πάλι, μια από τις ατμομηχανές της πόλης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis