Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Εισήγηση Προϋπολογισμού Δήμου Καβάλας 2015

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι.

Θα μπορούσα, με αφορμή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, την σύντομη περίοδο προετοιμασίας και διοίκησης, την έλλειψη συγχρηματοδοτούμενων, τους νέους –στις θέσεις τους- προϊσταμένους, την δική μου πρώτα απ όλα απειρία στο συγκεκριμένο πόστο διοίκησης, να βρω δικαιολογίες και αιτιολόγηση για την σύνταξη ενός τυπικού, αδιάφορου, χαλαρού, φασόν προϋπολογισμού.

Να προσπαθήσω να μιλήσω για καμένη γη, για διαλυμένο δήμο, για ανάλγητο κράτος, για αιμοβόρα τρόικα και λοιπά κλισέ.
Τίποτα από αυτά δε θα γίνει!

Είμαστε διοίκηση από την 1 Σεπτεμβρίου και άρα υπεύθυνοι για την τύχη της πόλης μας και τον δημοτών της. Έχουμε πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα και προτεραιότητες για τις οποίες οι συνδημότες μας εξέλεξαν, έχουμε πολύ όρεξη για δουλειά και έχουμε μια πόλη που αδημονεί και αξίζει να φύγει μπροστά!

Με σκληρή δουλειά ήδη από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, με διάβασμα, με διαβούλευση, με ώρες συζητήσεων, για να μάθουμε τα τυπικά και να προσανατολιστούμε διοικητικά, συντάξαμε σε στενή συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες και συμμορφούμενοι με τις -πέραν του δέοντος- δεσμευτικές εγκυκλίους της κεντρικής διοίκησης, το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Ουσιαστικά στο μεγαλύτερο μέρος του, το πλάνο είχε ήδη χαραχθεί.

Όμως, όπως πολύ σωστά ανέφερε η κυρία δήμαρχος, ο προϋπολογισμός δεν είναι απρόσωπα νούμερα. Και θα προσθέσω και κάτι ακόμα: ο προϋπολογισμός δεν είναι καν σταθερά νούμερα. Δεν είναι ένα στατικό συνονθύλευμα αριθμών, αυστηρά συγκεκριμένο.
Είναι ένα ζωντανό κατασκεύασμα. Ένα δυναμικό εργαλείο που δείχνει την πορεία, επισημαίνει του στόχους και οδηγεί.

Ναι. Υπάρχουν στον τομέα των οικονομικών, πιέσεις και περιορισμοί, αλλά στο όραμά μας για τη πόλη δεν υπάρχουν.
Αυτό που πράξαμε δεν είναι να βάλουμε σε τάξη τα νούμερα, αλλά τις προσδοκίες μας. 

ΑΝΑΛΥΣΗ 

Ο φετινός προϋπολογισμός συνθέτει τις εξής παραμέτρους:

  1. Το όραμα της νέας δημοτικής αρχής. 
    • τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας, τους σχεδιασμοί των αντιδημάρχων, τις σκέψεις των προέδρων των νομικών μας προσώπων, τις ιδέες και απόψεις των συναδέλφων της πλειοψηφίας. Αλλά θα σας έλεγα, πως και όποιες απόψεις και ιδέες ουσίας από την πείρα της αντιπολίτευσης τεθούν, θα βρουν θέση στον προϋπολογισμό 
  2. Τις ανάγκες των συμπολιτών 
    • Ο Δήμος είναι οι πολίτες του, κι εμείς οι υπάλληλοί τους. Οι ανάγκες τους ήταν ο θεμέλιος λίθος του φετινού προϋπολογισμού 
  3. Τις αμείλικτες, ασφυκτικές συνθήκες των καιρών μας 
    • Αξίζει σε αυτό το σημείο μια μικρή παρένθεση –και πιστεύω θα συμφωνήσετε- για να τονιστεί για άλλη μια φορά πως ως μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σύνολό μας, εξακολουθούμε να απαιτούμε από την Κεντρική Εξουσία τα αυτονόητα δικαιώματά μας 
      • Τη διαχείριση των πόρων που μας αναλογούν αντί των διαρκώς μειούμενων χρηματοδοτήσεων που λαμβάνουμε, 
      • την κυριότητα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται εντός του ορίου του δήμου και 
      • τη δέσμευση πως ο κεντρικός σχεδιασμός για την περιοχή μας θα λαμβάνει σοβαρά και θεσμικά υπόψη του τη γνώμη μας. 
  4. Διαβούλευση 
    • Ήδη από τον Αύγουστο, ξεκινήσαμε τη διαβούλευση με τους φορείς της περιοχής που θα εντατικοποιηθεί έως τον Απρίλιο κατά την διάρκεια της σύνταξης του Επιχειρησιακού Σχεδίου αλλά και θα συνεχιστεί πολύ πέρα από αυτό. Στο μέλλον μέσω των εργαλείων που ήδη ετοιμάζουμε θα είμαστε σε θέση να συνθέσουμε κάθε δημιουργική ιδέα των πολιτών του δήμου. Μικρή η μεγάλη 
    • Στη συνέχεια μιλήσαμε με το εσωτερικό περιβάλλον του δήμου με διάφορους τρόπους και σε διάφορα σχήματα, αντλώντας στοιχεία από την εμπειρία και την τεχνογνωσία του προσωπικού ενσωματώνοντας παράλληλα τις προθέσεις των αιρετών. 
 Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν το διαχειριστικό εργαλείο που ονομάζεται προϋπολογισμός, του οποίου ουσιαστικά μόνο την αρχική μορφή κρατάτε στα χέρια σας.
Συγκεντρώσαμε αυτά που θέλουμε για την Καβάλα, και τα μετουσιώνουμε σε αυτά που θα κάνουμε για την Καβάλα. 

 ΣΤΟΧΟΙ 

Συνοψίζω τους στόχους που παρέθεσε και η κυρία δήμαρχος και που θα προσπαθήσω στη συνέχεια όσο πιο σύντομα μπορώ να σας τους αντιστοιχήσω σε κωδικούς του προϋπολογισμού:

  • Θέλουμε μια Καβάλα Καθαρή 
  • Θέλουμε μια Καβάλα Ευαίσθητη 
  • Θέλουμε μια Καβάλα Τουριστική 
  • Θέλουμε μια Καβάλα Ζωντανή 
  • Θέλουμε μια Καβάλα Δημιουργική 
Μαζί με τα την αυστηρή ανάλυση των στόχων σε κωδικούς, παραθέτουμε παρακάτω και σημεία πολιτικής, που δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε αριθμούς, και παρότι άυλα ή ανέξοδα, δε παύουν να είναι ουσιώδη, σημαντικά, και κομβικά στην προσπάθεια εφαρμογής του προγράμματός μας.

(ανάλυση στόχων)

Φίλες και φίλοι

Αυτός είναι ο Προϋπολογισμός του δήμου για το έτος 2015. Και είναι μόνο η αρχή.

Σειρά έχει το Επιχειρησιακό μας Σχέδιο 2015-2019, που θα αποτελέσει το μακρόπνοο σχέδιο ανάπτυξης. Θα συνταχθεί το ίδιο ουσιαστικά, μεθοδικά και κυρίως συμμετοχικά, έτσι ώστε να εκφράσει όχι μόνο τις προσδοκίες της δημοτικής αρχής, αλλά της πόλης ολόκληρης.

Η επόμενη χρονιά είναι κομβική για το μέλλον του δήμου. Ίσως και τις χώρας ολόκληρης. Κανένας δεν περισσεύει, κανείς δεν είναι ειδήμων, κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος.

Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ

  • Συνεννόηση 
  • Συνεργασία 
  • Συναπόφαση 
  • Σύμπραξη 

Σας καλώ να ψηφίσετε το νέο προϋπολογισμό και να ξεκινήσουμε σήμερα μαζί μια νέα εποχή για το δήμο.

Σας ευχαριστώ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis