Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Όχι άλλο … show για το AirSeaShow….

1000 άνθρωποι, 1000 απόψεις, λένε. Μπορεί και 1500 απόψεις λέω εγώ, διότι προσωπικά έχω 2 και 3 απόψεις για ορισμένα θέματα και φαντάζομαι το ίδιο και άλλοι.

Διαβάζω στα κοινωνικά δίκτυα και τις εφημερίδες εδώ και 20 μέρες περίπου και τις 1500 απόψεις γύρω από το AirSeaShow. «Ντροπή. Απαράδεκτη η ματαίωση του show» «Συγχαρητήρια! δεν είναι εποχές για τέτοια έξοδα», «φταίει η δήμαρχος», «φταίει ο Γεωργιάδης», «Φταίνε οι άραβες» …..

Διαβάζω και μία δήλωση συναδέλφου που ψέγει την δημοτική αρχή  για την μη διοργάνωση του φετινού show, λέγοντας πως «ακόμα και τώρα το show μπορεί να πραγματοποιηθεί, απλά δε το θέλει η δημοτική αρχή»,  προσθέτοντας όμως παράλληλα, πως «και κάθε χρόνο τίποτα δεν ήταν σταθερό και όλα ήταν ρευστά.».
Άρα; Κατά τύχη γίνεται το show; Θα δεσμεύουμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ των πολιτών, και αν γίνει έγινε, κι αν πετύχει πέτυχε;

Να βάλουμε, λοιπόν, κάποια πράγματα στη θέση τους.

Η διεξαγωγή του AirSea Show παραμένει ένας από τους κεντρικούς στόχους του δήμου. Είναι από τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού των εκδηλώσεων που η πόλη θα αναλαμβάνει. Θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί. Δεν τίθεται θέμα ούτε προθέσεων, ούτε χρημάτων.

Τίθεται όμως θέμα διοργάνωσης.
Είναι ο μέχρι τώρα τρόπος, ένας σωστός τρόπος διοργάνωσης; Ο δήμος, η περιφέρεια, το επιμελητήριο, ο οργανισμός λιμένα και άλλοι φορείς θα επωμίζονται ολοκληρωτικά κάθε χρόνο τα κόστη, και ένας άνθρωπος θα τρέχει μόνος του σαν δαιμονισμένος για να συντονίσει τους πάντες και να οργανώσει ένα τεράστιων διαστάσεων show;
Θα παίζουμε στα ζάρια αυτή τη σημαντική διοργάνωση; Ως πότε θα ξοδεύουμε έτσι εύκολα, δημόσιο χρήμα, με τεράστιο ρίσκο ματαίωσης την τελευταία στιγμή, λόγω ακυρώσεων πληρωμάτων, αλλαγής κυβέρνησης, κακού καιρού, ή -χτύπα ξύλο-  μεγάλου ατυχήματος;

Σαφώς, δεν είναι αυτός τρόπος διοργάνωσης ενός μεγάλου ευρωπαϊκού show. Και σε αυτό συμφωνούν πλέον όλοι οι πολιτικοί φορείς και παράγοντες του τόπου, οι «τεχνοκράτες» μας -ο κ Γεωργιάδης και η egnatia aviation-  και νομίζω και το μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών. Αδικούμε και το show και την πόλη, όσο συνεχίζουμε να κινούμαστε αποσπασματικά και ανοργάνωτα. Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο εργασίας.

Χρειάζεται ένας μόνιμος φορέας διαχείρισης που θα εργάζεται όλο το χρόνο. Που θα αναλαμβάνει την οργάνωση, την διοίκηση, την προώθηση, τις συμπληρωματικές εκδηλώσεις, τις τελετές έναρξης και λήξης, εν τέλει, όλες τις μεγάλες και μικρές δράσεις που χρειάζονται για την επιτυχία μιας ευρωπαϊκού βεληνεκούς, εντυπωσιακής και ασφαλούς διοργάνωσης.

Χρειάζεται επίσης μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν έσοδα, να επιμεριστούν οι δαπάνες και να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα της διοργάνωσης, καθώς και η εν μέρει αποδέσμευσή της από πολιτικές αλλαγές.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εγκαθιδρύσουμε ένα θεσμό για την πόλη, σταθερό και ανεξάρτητο, μοναδικό στο είδος του, για τον οποίο θα είμαστε όλοι περήφανοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis