Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

... Τι σημαίνει «δεξιά»;

Βρυκολάκιασε το Πασόκ της δεκαετίας του ΄80 και ο αρχηγός του σαν νεόκοπος μουεζίνης κροαξε από το τέμενος της δημοκρατίας, την βουλή «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά». Στη πράξη ούτε αυτό το είπε σωστά. Μπέρδεψε τα λόγια του, δεν είναι η πρώτη φορά και είπε: «η δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια.

Για να δούμε όμως τι σημαίνει στην πραγματικότητα «δεξιά». Να πιάσουμε την προπολεμική ή την μεταπολεμική δεξιά; Ας πάρουμε την δεύτερη που είναι πλησιέστερη και γνωρίζουμε τα πρόσωπα της.

Τον Οκτώβριο του 1944 ήρθε στην Ελλάδα ο διορισμένος από τους Άγγλους πρωθυπουργός της Γεώργιος Α. Παπανδρέου. Έμεινε στην πρωθυπουργία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους και κατέστειλε, βοηθούμενος από τον στρατηγό Σκομπυ, δια πυρός και σιδήρου την απόπειρα του ΚΚΕ να καταλάβει με τα όπλα την εξουσία. Ήταν δεξιός ή αριστερός; Εσείς τι λέτε; Ένα σύνθημα πάντως του ΕΑΜ εκείνη την εποχή έλεγε: «Παπανδρέου που θα πας θα σε φάει ο ΕΛΑΣ».

Τον διαδέχθηκε ο Ν. Πλαστήρας, που οδήγησε ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ΚΚΕ στην συμφωνία της Βάρκιζας στις 12 Φεβρουαρίου 1945. Αν ο Πλαστήρας δεν ήταν δεξιός, οι Άγγλοι δεν θα τον διόριζαν πρωθυπουργό. Ακολούθησαν μέχρι τις εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 στην πρωθυπουργική καρέκλα οι Π. Βούλγαρης, Παν. Κανελλόπουλος, Θεμ. Σοφούλης. Πολιτικοί κάθε άλλο παρά «δεξιοί» με την ετυμολογία του όρου.

Ο θριαμβευτής των εκλογών του 1946 «δεξιός» Κ. Τσαλδάρης, μετά βίας έμεινε στην πρωθυπουργία 11 μήνες. Τον διαδέχθηκε ο Δημ. Μάξιμος και τον Σεπτέμβριο του 1947 πρωθυπουργός έγινε ο Θεμ. Σοφούλης. Παρέμεινε στην πρωθυπουργία μέχρι του θανάτου του τον Ιούνιο του 1949, δυο μήνες πριν την οριστική συντριβή της κομμουνιστικής ανταρσίας. Υπήρξε ο νικητής του εμφυλίου πολέμου, ο ίδιος τον χαρακτήριζε συμμοριτοπόλεμο. Υπό την πρωθυπουργία του διετέλεσαν υπουργοί πολιτικοί όπως Κ. Τσαλδάρης (ο νικητής των εκλογών του 46 είχε πάρει το 55% των ψήφων), Γ. Παπανδρέου, Κων. Καραμανλής, Κων. Ρέντης, Στεφ. Στεφανόπουλος, Κων. Ροδόπουλος, Χρ. Λαδάς (δολοφονήθηκε από το ΕΑΜ), Δημήτριος Χελμης, Σοφ. Βενιζέλος κα. Αυτοί οι πολιτικοί είναι η «δεξιά» που επωμίσθηκε το βάρος της διεξαγωγής του πολέμου κατά της σταλινικής δικτατορίας και ενίκησε.

Τι σημαίνει λοιπόν δεξιά; Σημαίνει προστασία της Δημοκρατίας, υπεράσπιση των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών. Σημαίνει πέρα όλων αυτών οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη. Η «αμιγής» δεξιά που ανέλαβε την διακυβέρνηση μετά το 1952 πήρε την χώρα γυμνή και την έντυσε, τους Έλληνες ξυπόλητους και τους εφοδίασε με 12 ζευγάρια παπούτσια. Πήρε την Ελλάδα από τις εσχατιές της βαλκανικής και την οδήγησε στις λεωφόρους της Ευρώπης.

Αυτό σημαίνει «δεξιά» φλύαρε πρόεδρε του Πασόκ. Γι΄ αυτό και ο νουνεχής λαός την θυμάται και την εμπιστεύεται. Γιατί όσες φορές παρενεβλήθη η αριστερά, η χώρα μπήκε σε περιπέτειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis