Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Κονδύλης

Ο Γεώργιος Κονδύλης, ο οποίος από ανθυπολοχαγός διετέλεσε στην συνέχεια υπουργός, πρωθυπουργός και αντιβασιλέας με έντονη παρουσία στο πολιτικοστρατιωτικό γίγνεσθαι στα πρώτα σαράντα χρόνια του περασμένου αιώνα, είπε στα τέλη του βίου του, με την πλούσια πείρα της πολυτάραχης ζωής του: «Αν γνώριζα νωρίτερα τόσο καλά τους Έλληνες θα τους κυβερνούσα από λοχίας».

Ο αφορισμός του κατέστη παροιμιώδης στα μετέπειτα του θανάτου χρόνια, πέθανε το 1936, καθώς σε πολλές περιπτώσεις επιβεβαιώθηκε από τα γεγονότα που έκτοτε διαδραματίσθηκαν.
Φουσκωμένα τα μυαλά μας από τους ποιητάδες μας αυτοχαρακτηριζόμαστε ξύπνιοι και ανοιχτομάτηδες θεωρώντας περίπου κορόϊδα σχεδόν όλους τους άλλους λαούς της γης. Στην πράξη διαπιστώνεται το ακριβώς αντίθετο. Παραμένουμε εύπιστοι έως αφελείς πρόσφοροι σε κάθε είδους κοροϊδία.

Δέκα οκτώ χρόνια, ακριβώς, εκ των οποίων τα 10 τελευταία συναπτά, κυβέρνησε τον τόπο το ΠΑΣΟΚ. Στο τέλος μάλιστα της διεφθαρμένης κυριαρχίας του, το 2004, ζητούσε τέσσερα ακόμη για να ολοκληρώσει το «έργο» του.

Όταν εκδιώχθηκε από τον λαό, άφησε πίσω του μια Ελλάδα, για την οποία οι πολίτες της δεν αισθανόταν υπερήφανοι, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η σαθροποίηση της κοινωνίας. Αν εξαιρεθεί η ανάδειξη μιας νέας τάξης νεόπλουτων σοσιαλιστών, σε όλους τους άλλους τομείς υπήρξε στασιμότητα αν όχι οπισθοδρόμηση.

Κι όμως πέντε χρόνια μετά ο ίδιος θίασος, με τους ίδιους ηθοποιούς, άλλαξε απλώς ο θιασάρχης, διατείνεται ότι θα διαπράξει όσα δεν διέπραξε στα 18 χρόνια της παντοδυναμίας του. Θα φτιάξει τα πάντα, ακόμη και την παιδεία την οποία ξεχαρβάλωσε, θα ορθοποδήσει την οικονομία, την υγεία, την δημόσια ασφάλεια, τους θεσμούς. Θα... θα... θα...
Παρόλα αυτά 30 στους 100 Έλληνες δηλώνουν ότι θα ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.

Αν ζούσε ο Κονδύλης θα διόρθωνε τον αφορισμό του δηλώνοντας ότι αν γνώριζε νωρίτερα τους Έλληνες θα τους κυβερνούσε από δεκανέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis