Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Κωμωδία

Στις 5 Μαΐου 1789 ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος 16ος, πιεζόμενος από τα γεγονότα υποχρεώθηκε να συγκαλέσει την μεγάλη Σύνοδο των Τριών Τάξεων που είχε να συγκληθεί από το… 1614. Η δεινή οικονομική κατάσταση του κράτους, εξαιτίας της διαφθοράς και των αλόγιστων δαπανών της αυλής, δεν επιδεχόταν άλλης αναβολής.

Η Σύνοδος των Τάξεων ήταν όργανο συμβουλευτικό. Κάτι σαν την συμβουλευτική επιτροπή της απριλιανής χούντας. Συγκαλείτο κατ΄ επιθυμία του βασιλέως για να ασχοληθεί με γενικές υποθέσεις και κυρίως για την επιβολή φόρων.

Η συγκεκριμένη ωστόσο σύνοδος συγκαλείτο υπό την πίεση δραματικών εξελίξεων και αφού είχε προηγηθεί θαρραλέα κριτική από πνευματικούς ανθρώπους κατά του μοναρχικού καθεστώτος. Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της συνόδου η Τρίτη Τάξη, οι Αστοί πήραν μαζικά θέση στα αριστερά του προεδρείου διαδηλώνοντας έτσι την αντίθεση τους προς τις δυο άλλες τάξεις, τους Ευγενείς και τον Κλήρο, και το καθεστώς γενικότερα.

Η συμβολική τους κίνηση ονομάσθηκε αριστερισμός. Ο όρος, ως πολιτικός προσδιορισμός επέζησε μέχρι των ημερών μας, με έννοια ωστόσο μεταβαλλόμενη, αφού με την πάροδο του χρόνου οι αριστεροί αστοί της γαλλικής επανάστασης, έγιναν η δεξιά του μαρξισμού. Οι ριζοσπάστες του 19ου αιώνα βρίσκονται σήμερα δεξιότερα του κέντρου, ενώ καθεστώτα τύπου μεσαιωνικού από άποψη ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων αυτοχαρακτηρίζονται αριστερά. Κι όμως η ακραιφνής έννοια της Αριστεράς είναι η εναντίωση κατά της πνευματικής και οικονομικής καταπίεσης.

Στην Ελλάδα ο αριστερισμός μοιάζει με μασκαραδικη στολή. Την φοράει ο καθένας χωρίς να λογαριάζει αν του ταιριάζει. Αποτέλεσμα η γελοιοποίηση του όρου. Στην κωμωδία του ελληνικού αριστερισμού προστέθηκε τις τελευταίες μέρες ένα ακόμη επεισόδιο. ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Συριζα μαλώνουν για το ποιοι είναι οι γνήσιοι αριστεροί. Γιατί; Διότι υπόσχονται πράγματα αρεστά αλλά όχι ωφέλιμα. Είναι δηλαδή «αριστερός» αυτός ο οποίος υπόσχεται στους επιβάτες του πλοίου τις πολυτελέστερες καμπίνες, την ώρα που αυτό βυθίζεται, ενώ είναι «δεξιός» ο πλοίαρχος, επειδή συνιστά στους επιβάτες να απαλλαγούν απ΄ όλα τα υπάρχοντα τους και να βολευτούν σε κάποια βάρκα για να σώσουν την ζωή τους.
Και επειδή στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις, αυξάνεται ο αριθμός των «αριστερών» καθώς εκτός όλων των άλλων ο αριστερισμός απέκτησε μια ιδιότυπη ασυλία. Γιατί να μην το παίζεις «αριστερός» αφού έτσι δεν διατρέχεις τον κίνδυνο να λογοδοτήσεις για τίποτε; Αλήθεια πόσο θα κρατήσει η κωμωδία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis