Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Με ξένα κόλλυβα….

Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία και την ανάγκη του κ Παπαδόπουλου να αναδείξει τα ζητήματα στρατηγικού σχεδιασμού ψηλά στην ατζέντα του. Παρότι τίποτα από τα όσα πρόσφατα ανακοίνωσε δεν είναι δική του πρόταση και επιτυχία, χαιρετίζω τον ενθουσιασμό και την προσπάθεια και τον καλώ να συμπορευτεί στην αναπτυξιακή προσπάθεια της διοίκησης και του δήμο Καβάλας, ενός από τους –κατά τεκμήριο - πρωτοπόρους πια στην Ελλάδα, στον στρατηγικό σχεδιασμό!

Ήδη στα τρία χρόνια της διοίκησης έχουμε εκπονήσει τρία ολοκληρωμένα στρατηγικά σχέδια (ένα κάθε χρόνο), 
  1. το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015-2019, 
  2. τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) 2014-2020 και 
  3. την Α’ φάση Τουριστικού Στρατηγικού Σχεδίου 2023.

Και οι τρεις στρατηγικές είναι αποτέλεσμα εκτενούς διαβούλευσης με πολίτες και φορείς στο πλαίσιο της καινοτόμου δομής διαβούλευσης ‘Kavala Urban Center’, η οποία απέσπασε την πρώτη θέση στα ελληνικά sustainability awards το 2017 στην κατηγορία ‘Governance’. Η Στρατηγική ΒΑΑ του Δήμου από την άλλη, πέρα από την εξασφάλιση 8.600.000€ από το ΠΕΠ ΑΜΘ για το Δήμο Καβάλας, επιλέχθηκε ανάμεσα στις 2 καλύτερες της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όσον αφορά στα δύο προγράμματα ΤΑΠΤΟΚ (CLLD ή πρώην Leader), ο Δήμος είχε στενή συνεργασία με το φορέα που πέτυχε να τα φέρει στην περιοχή μας, δηλαδή την Αναπτυξιακή Καβάλας, ήδη πριν από την υποβολή τους. Οι σχετικές συσκέψεις ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2016 ενώ στις 24 του ίδιου μήνα, η Αναπτυξιακή Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας από κοινού οργάνωσαν σχετική ενημερωτική ημερίδα στο Επιμελητήριο Καβάλας.

Εξάλλου, στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας ενέκρινε την Β’ Φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος που εμπεριείχε ήδη τις πρώτες προτάσεις έργων για το πρόγραμμα ΤΑΠΤΟΚ (CLLD). O κ. Παπαδόπουλος βεβαίως ψήφισε παρών, καθώς στην διαβούλευση και στις προτάσεις που του ζητήθηκαν για την ουσιαστική του συνεισφορά στο επιχειρησιακό, ήταν απών
Αν την προσήλωση του στην δημιουργία εντυπώσεων την στόχευε στην παραγωγή προτάσεων και έργου θα προσέφερε πολύ χρησιμότερες υπηρεσίες στη πόλη.


Για εμάς, η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου δεν μπορεί να αποτελεί θέμα που καταναλώνεται στα κοινωνικά δίκτυα και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Συνεχίζουμε αθόρυβα, μεθοδικά και με πρόγραμμα, για την επίτευξή του στόχου: να κάνουμε το Δήμο Καβάλας ένα ελκυστικό τόπο να ζεις, να εργάζεσαι, να επιχειρείς και να επισκέπτεσαι.

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Περί μπαλωμάτων κι ενέσεων...



Είναι πραγματικά σπατάλη χρόνου την στιγμή που τρέχουν δεκάδες κρίσιμα ζητήματα, σημαντικά θέματα των πολιτών και της πόλης, να αποσπάσαι από την εργασία σου και να εκτρέπεις την προσοχή σου από τα ουσιώδη για να ασχοληθείς με τα ανούσια.
Ωστόσο κάποια πράγματα δε μπορούν να μένουν αναπάντητα, ιδίως όταν αποτελούν –από δόλο ή απλή άγνοια δεν έχει σημασία- ξεκάθαρη παραπληροφόρηση.

Στις 20 Απριλίου, κατέρρευσε το τοιχίο αντιστήριξης του κεντρικού δρόμου του Παληού στο σημείο 'Γλάστρες', με αποτέλεσμα, ένα σημαντικό κι επικίνδυνο ρήγμα στο πεζοδρόμιο και στο οδόστρωμα σε εκείνο το σημείο. Κανείς δεν μπορούσε να ξέρει σε τι κατάσταση βρισκόταν το υπέδαφος, κανείς δεν μπορούσε να ξέρει σε τι κατάσταση βρισκόταν οι αγωγοί ύδρευσης κι αποχέτευσης στο σημείο. Η εκτίμηση δεν μπορούσε να γίνει ούτε με το μάτι, ούτε με εικασίες, και η αποκατάσταση, φυσικά, δεν μπορούσε να γίνει με «μπαλώματα» και «τσιμεντενέσεις» (για να χρησιμοποιήσω και την άτοπη ορολογία του κ Σιμιτσή)

Άμεσα ξεκίνησαν από τους επιστήμονες διπλωματούχους μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας οι διαδικασίες, εκτίμησης βλαβών (εντός 2 ημερών όπως άλλωστε ο νόμος προβλέπει). Με βάση αυτές επιμερίστηκαν ευθύνες και αναλήφθηκαν υποχρεώσεις. Ο δήμος ανέθεσε με διαδικασίες κατεπείγοντος, μελέτη κατασκευής του τοιχίου. Η εκπόνηση της μελέτης έγινε πολύ γρήγορα (δε γίνονται οι μελέτες με «κοπη πάστε» ξέρετε…), και με βάση αυτή ο ιδιώτης–εργολάβος ανέλαβε να κατασκευάσει με δική του δαπάνη το τοιχίο.
Μόλις αυτό απέκτησε την πλήρη αντοχή του –χρειάζονται περίπου 25 μέρες για αυτό- προχώρησαν άμεσα από υπάρχουσες εργολαβίες οι εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος. Χωματουργικά και ασφαλτικά. Καμία πιο γρήγορη διοικητική διαδικασία δεν μπορούσε να υπάρξει.

Σημείωση 1. Μέσα στον εν λόγω δρόμο υπάρχουν τα κεντρικά δίκτυα της ΔΕΥΑΚ. Ύδρευση κι αποχέτευση. Οποιαδήποτε αστοχία στην εκτέλεση θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία τον κατοίκων.

Σημείωση 2: Η κίνηση ΙΧ οχημάτων και δυστυχώς και παρανομούντων φορτηγών στον δρόμο είναι μεγάλη και τείνει αυξανόμενη όσο προχωρά το καλοκαίρι. Προτεραιότητα η ασφάλεια οδηγών και κατοίκων. Παράλληλα υπήρξε μέριμνα - κι αυτό επηρεάζει και τις τεχνικές εργασίες- ώστε να μην κλείσει σε κανένα στάδιο ο δρόμος εντελώς.

Σημείωση 3 : Τα έργα δε φτιάχνονται από robots κι έχουν πάντα επικινδυνότητα. Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται ανάμεσα σε τόνους χώματος, σίδερου και τσιμέντου, και η ασφάλεια τους είναι η πρώτη και απόλυτη προτεραιότητά στα τεχνικά έργα.

Οι κάτοικοι του Παληού, εύλογα εξέφρασαν και σε εμένα την δυσαρέσκεια και δυσφορία τους για την ταλαιπωρία που υπέστησαν. Δεκτό. Όλοι όμως αναγνωρίζουν πως το έργο δεν ήταν ένα μπάλωμα. Είναι κρίμα να αναλωνόμαστε στα προφανή.


ΥΓ.  δεν είναι η θέση μου να μιλήσω εκ μέρους της δημάρχου, αλλά με δεδομένο πως ο πρώην δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά τις διαδικασίες που επέβαλαν την στέρηση μισθού στους υπαλλήλους, αποτελεί μικρότητα και απρέπεια, η δημόσια προσπάθεια να την συνδέσει με την δήμαρχο.

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Μια μικρή ιστορία ανάπτυξης.


Ας μιλήσουμε για ανάπτυξη. Όχι ως οικονομική έννοια ή ως καθημερινό κλίσέ/ανέκδοτο, αλλά ως μια διαδικασία αυστηρώς καθορισμένων βημάτων και διαδικασιών, με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και προστιθέμενη αξία.

Ενεργοί πολίτες σημαίνει ενεργή πόλη! Οι δημοτικές διοικήσεις έχουν χρέος -αλλά και ανάγκη- να ενισχύουν με κάθε μέσο, πρωτοβουλίες και ομάδες που σπρώχνουν την πόλη προς τα εμπρός.
Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (www.ikkik.gr) είναι μια τέτοια περίπτωση.

Ο Καπνός για την Καβάλα είναι κάτι σημαντικά περισσότερο από ένα φυτό. Είναι ένα από τα θεμέλια τη ίδιας της πόλης. Είναι η σπίθα κοινωνικών κινημάτων που οδήγησαν σε πρωτοφανής κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές είναι η συγκολλητική ουσία κοινοτήτων και θρησκειών που αναπτυσσόταν ενωμένες κι αγαπημένες στην πόλη πριν ακόμα κι από την απελευθέρωσή της, είναι η οικονομική δραστηριότητα που έχτισε τη Καβάλα! .

Ο Καπνός είναι η ιστορική, πολιτιστική αλλά και κτιριακή κληρονομιά αυτής της πόλης.
Σε συνεργασία με το IKKIK, με το επιμελητήριο Καβάλας, αλλά και με τα όμορα επιμελητήρια, ξεκινά μια προσπάθεια ανάδειξης αυτού του τουριστικού και οικονομικού μας πόρου.

Βήμα 1ο. Η αδελφοποίηση με το Durham της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, πόλη έδρα της American Tobacco, αλλά και του Duke University, ενός από τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ! Το Durham αδελφοποιείται για πρώτη φορά με πόλη από την γηραιά ήπειρο, και επιλέγει την Καβάλα λόγω τον ιστορικών δεσμών της μέσω του καπνού. Ένας εκ των στόχων της αδελφοποίησης, η δημιουργία και ανάπτυξη ενός υπερατλαντικού δικτύου πόλεων που έχουν ιστορία με την καπνοκαλλιέργεια, καπνεργασία και εμπορία του καπνού όπως επίσης και η ανάπτυξη των μορφωτικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών, και η σύνδεση των δύο αντίστοιχων μουσείων καπνού.


Βήμα 2ο, Μουσείο Καπνού. Μετά από δύο έτη συνεργασίας όλων όσων πίστεψαν στη προσπάθεια, και με την ευγενική χορηγία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιριών Εμπορίας Καπνού, η Καβάλα θα έχει το φθινόπωρο στα χέρια της μια ολοκληρωμένη Μουσειολογική μελέτη για την στέγαση του Μουσείου Καπνού στη Καπναποθήκη της Πλατείας Καπνεργάτη. Η μελέτη αυτή, με την συμβολή του δήμου, θα πλαισιωθεί από όλες τις απαραίτητες συνοδευτικές μελέτες εφαρμογής, και θα προταθεί προς χρηματοδότηση στην Περιφέρεια. Το Μουσείο Καπνού θα έρθει στο φυσικό του σπίτι και θα προσκαλεί εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Βήμα 3ο, Δρόμοι του Καπνού. Το ΙΚΚΙΚ σε αγαστή συνεργασία με τον δήμο Καβάλας και με το Επιμελητήρια Ξάνθης (το οποίο ήδη έχει πετύχει την χρηματοδότησή του από περιφερειακά κονδύλια),  και με πνεύμα συνεργασίας και περιφερειακής συνοχής προετοιμάζουν το έδαφος για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο δημιουργίας μιας τουριστικής, ιστορικής διαδρομής  «Δρόμων του Καπνού» σε ολόκληρη την περιφέρεια, με όραμα την επέκτασή της στην Ευρώπη και -με την συμβολή του υπερατλαντικού δικτύου με το Durham- σε ολόκληρη την υφήλιο. Όλοι οι Δρόμοι του Καπνού, οδηγούν εδώ.

Η ανάπτυξη δεν είναι θεωρία. Είναι μικρά και μεγάλα βήματα προς έναν συγκεκριμένο στόχο.
Ο καπνός, στην σύγχρονη εκδοχή του, μπορεί να γίνει και πάλι, μια από τις ατμομηχανές της πόλης.




ShareThis