Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Business as usual


Τα ενοίκια πέφτουν, τα ακίνητα χαρίζονται, οι τιμές συμπιέζονται, οι μισθοί μειώνονται, οι συντάξεις ψαλιδίζονται, οι υπάλληλοι είναι σε πανικό, οι μικροεπιχειρήσεις κλείνουν, οι επιχειρηματίες φυτοζωούν …. Στην Ελλάδα του 2012, συμπολίτες μας σκαλίζουν τους σκουπιδοτενεκέδες…

Τα επιτόκια ανεβαίνουν !!!

Ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της διάλυσης εκτός από αυτούς που έχουν όλα τα χρήματα της ελληνικής κοινωνίας στα ταμεία τους … ( ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε)

Ο οικονομικός ιστός της χώρας τεντώνεται, τσακίζεται, παραμορφώνεται, σε ορισμένα σημεία ακόμα και σκίζεται, για να προσαρμοστεί και ν’ ανταπεξέλθει στα νέα οικονομικά δεδομένα. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες αντί να προσπαθήσουν να συνεισφέρουν στην συντήρηση και ανακατασκευή αυτού του ιστού -που αυτές αποκλειστικά ελέγχουν- απλώς καραδοκούν, έτοιμες να τυλίξουν το επόμενο θύμα τους και να το καταβροχθίσουν.

«Πρέπει να σωθεί το τραπεζικό σύστημα».
Χάριν συζήτησης, ας πούμε ότι πρέπει. Αλλά για και να πείσεις τον μέσο Έλληνα για αυτό, θα πρέπει και να εξηγήσεις το γιατί. Γιατί του είναι απαραίτητο το τραπεζικό σύστημα; Στην σημερινή μας κατάσταση τί αντιλαμβανόμαστε ότι προσφέρει το τραπεζικό σύστημα, ώστε να μας απασχολεί η σωτηρία του; 

Δανειοδοτεί επενδύσεις; Εγγυοδοτεί τα ταμεία; Βοηθάει τον μικρομεσαίο επιχειρηματία; Ενισχύει το νοικοκυριό; Κάνει έστω κάποια φιλανθρωπική ενέργεια; Πέντε «όχι». Και ίσως κι άλλα τόσα. Ένα πράγμα κάνει το τραπεζικό σύστημα αυτή τη στιγμή: Ρουφάει το τελευταίο αίμα της αγοράς.

Η επιχειρηματικότητα της χώρας και το συντριπτικό ποσοστό των νοικοκυριών, ζουν, εργάζονται και αναπνέουν από το πρωί ως το βράδυ με το μυαλό στην επόμενη δόση.

 Η απάντηση των τραπεζών σε αυτό, είναι κατασχέσεις, μηνύσεις, απειλές, ασφυκτικές πιέσεις και στην καλύτερη των περιπτώσεων, «ρυθμίσεις οφειλών» οι οποίες μόνο ρυθμίσεις δεν είναι. Πάγωμα των δανείων με κεφαλαιοποίηση τόκων που αγγίζουν το 10% είναι απλώς τοκογλυφία. 

25.000.000.000€ η πρώτη «διάσωση» από το κράτος προς τις τράπεζες, 30.000.000.000€ ετοιμάζονται στο νέο πακέτο. Για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα... Μας ενδιαφέρει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis